"Látni, amit mindenki lát, és olyat gondolni, amit senki sem gondolt még."
Szent-Györgyi Albert

Talentum Program

A program jelenleg az 5. évfolyamon meghirdetett kezdő robotika és az előző évi szakkört folytatni szándékozó haladó robotika csoportokból áll. Célunk az alapvető programozási szerkezeteket játszva megtanítani. A lépésekre bontás és a részletekből az egész rendszer kialakításával járó tervezés megtanítása. Kétféle eszköz áll rendelkezésünkre: ARTEC kockák érzékelőkkel és alumínium dobozok.

ArTeC

Aki legózott már életében, az tudja, hogy forradalmi találmányról van szó. Ehhez hasonlítható az ArTeC kockák lényege is, azzal a különbséggel, hogy az ArTeC kockákkal minden irányba lehet építeni: vízszintesen, függőlegesen és átlósan is. Építés közben a gyerekek  megtapasztalhatják a kreativitás szabadságának örömét. 

ArTeC Robot

Sokféle kockák közé illeszthető érzékelőt lehet kapni. A felhasználásuk kombinációja kifejezetten csak fantázia kérdése. A robotok építése közben a kockákból maketté válás élménye társul a mechanika megtapasztalásánal élményével. Fokozatosan lehet megtanulni hogyan működik a motor, a csatlakozó és a fogaskerék. A vezérelhető szerkezethez szükség van processzorra és memóriára. A nyílt forráskódú Arduino alaplapon megtalálhatjuk a szükséges csatlakozási felületeket melyet négyféle fejlesztői környezet támogat.

Studuino szoftver

A Scratch programozási felületet alakították át a gyerekek számára könnyen megérthető ikonos és blokkos programozási felületté. A fények, hangok és mozgások vezérelhetősége végtelen lehetőségét kínálja az egyedi programozható robotok megvalósításának.